Samenwerken tegen schooluitval

Doorstroompunt Westfriesland werkt samen met professionals om te voorkomen dat leerlingen zonder startkwalificatie van school gaan.


Doorstroompunt-functie:
wettelijke taak

De Rijksoverheid wil voorkomen dat jongeren zonder startkwalificatie van school gaan. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Dit geeft jongeren meer kans op de arbeidsmarkt.

Het is de taak van gemeenten om jongeren hierbij te helpen met de Doorstroompunt-functie (voorheen Regionale Meld- en Coördinatiefunctie). De gemeente Hoorn voert deze wettelijke taak uit voor regio Westfriesland: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer en Stede Broec.

Samenwerking met scholen

Als een leerling meer dan 16 uur in vier weken verzuimt of helemaal stopt met school, maakt de school een melding via DUO. Wij ontvangen deze melding en nemen contact op met de leerling en/of ouders/verzorgers. We stemmen ook af met de school.

Het is belangrijk dat we de oorzaken van verzuim of schooluitval zo snel mogelijk in kaart brengen. Daarbij is afstemming met andere professionals heel waardevol. Met de juiste gezamenlijke aanpak heeft een jongere de beste kans om weer een opleiding te volgen of als dat niet lukt, een baan of dagbesteding te vinden.

Man overlegd met man en vrouw

We denken graag met je mee

Kom je als professional een jongere tegen die weer naar school wil? Of wil je even overleggen over een situatie van een jongere? Laat het ons dan weten.

We helpen jongeren graag verder op weg. We voeren loopbaangesprekken met de nadruk op interesses en de kwaliteiten van de jongere. We laten mogelijkheden zien en helpen daarna bij de vervolgstappen.